Moja Metamorfoza: JADŁOSPIS ŚNIADANIA

post w toku ... :-)

Witam! :-)
W naszej kulturze przyjęło się stwierdzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Świadczy o tym między innymi słynne powiedzonko: "Śniadanie jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak". Tak więc każdy dbający o zdrowie Polak ( i pewnie nie tylko ) skoro świt bierze się do przygotowywania jak najbogatszego śniadania. Jednak co kraj to obyczaj i w niedalekiej nam Francji sprawa wygląda zupełnie inaczej, wręcz odwrotnie. Nasyceni obfitą KOLACYJĄ popitą winem nie mają miejsca na śniadanie, dlatego śniadanie i to dość lekkie jada się tam zdecydowanie później niż u nas. Mimo, wydawałoby się, tak zabójczego trybu życia, nie można zarzucić Francuzkom kłopotów z nadwagą ;-). Ja jednak jestem typową Polką (a moje zamiłowanie do fast foodów podsuwa trop pradziadów z dalekiej Ameryki) dlatego napisałam ten post, by nigdy o 6 w nocy nie głowić się jak przemycić zdrowe 400kcal do szybkiego posiłku. 



OWSIANKA 
(różne warianty)

1) Owsianka z gruszką i orzechami laskowymi (450kcal):
• 3 łyżki płatków owsianych górskich 30g
• 1 gruszka 130g
• 1 szklanka mleka z orzechów laskowych/ sojowego 220g
• 1 łyżka orzechów laskowych 15g
• 1 łyżka miodu 24g 
Płatki zagotuj na mleku, dodaj kawałki gruszki i orzechy z miodem.




JAJECZNICA



KUSKUS Z AWOKADO I POMIDORKAMI (450kcal):
• 1 szklanka przygotowanej kaszy kuskus 130g
• 1/2 dojrzałego awokado 70g
• 1 jajko 50g
• 2 łyżki jogurtu naturalnego 40g
• 1 garść pomidorków koktajlowych 100g
• 1 ogórek kiszony 60g
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5g
Kaszę wymieszaj z pokrojonym w kostkę awokado, ugotowanym jajkiem, ogórkiem i pomidorkami. Jogurt wymieszaj z oliwą i przyprawami. 




KOMOSA RYŻOWA Z OWOCAMI
✔komosa ryżowa ugotowana ok 100g
✔️1 łyżka masła klarowanego,
✔️odrobina soli morskiej,
✔️1 łyżeczka kakao,
✔️1 świeża figa,
✔️ pół banana,
✔️owoce leśne.
Jeśli jednak dla Ciebie taka mieszanka jest za mało słodka, dodaj 1 łyżkę miodu.



Paprykowy twarożek z kaparami (450kcal):
• 1/2 kostki sera twarogowego półtłustego 100g
• 1/2 małej papryki 60g
• 1 łyżka kaparów 10g
• 1 szklanka jogurtu naturalnego 250g
• 2 kromki chleba żytniego razowego 70g
Wmieszaj twaróg z jogurtem, papryką pokrojoną w cienkie paski i kaparami. Dopraw go pieprzem i podawaj z pieczywem.

Mandarynkowa owsianka z migdałami i żurawiną (450kcal):
• 4 łyżki płatków owsianych górskich 40g
• 1 łyżka suszonej żurawiny 12g
• 2 łyżki płatków migdałowych 20g
• 2 mandarynki 130g
• 1 szklanka mleka migdałowego/sojowego 230g
Płatki zagotuj na mleku, dodaj migdały, żurawinę i kawałki mandarynek.

Tosty z mozzarellą, bazylią i pomidorkami (450kcal):
• 2 kromki chleba żytniego razowego 70g
• 1/2 sera mozzarella 60g
• 2 garści pomidorków koktajlowych 200g
• 2 łyżki posiekanych liści bazylii 16g
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek 10g
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4g
Mozzarellę pokrój w plasterki, oliwę utrzyj z bazylią. Polej chleb oliwą, ułóż mozzarellę, dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiecz w opiekaczu lub na patelni, podawaj z pomidorkami.




Owsianka korzenna z jabłkiem (450kcal):
• 4 łyżki płatków owsianych 40g
• 1 duże jabłko 230g
• 1 szczypta przyprawy do piernika 2g
• 1 łyżeczka miodu 12g
• 1 szklanka mleka 2% tł. 230g
Płatki zagotuj na mleku, dodaj miód, przyprawę i jabłko w dowolnych kawałkach.


Jajecznica z witaminowym wzmocnieniem (480kcal):
• 3 jajka
• średni pomidor
• łyka poszatkowanej cebuli
• łyżeczka szczypiorku
• kromka chleba żytniego razowego
• szklanka kefiru naturalnego
• łyżeczka oleju rzepakowego
• szczypta soli, pieprzu

Na oleju podduś cebulę, następnie dodaj roztrzepane jajka. Oprószyć masę sola i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do masy jajecznej na sam koniec. Wymieszaj i posyp szczypiorkiem. Zjedź jajecznicę z pieczywem. Uzupełnij posiłek łagodzącym kefirem.




II ŚNIADANIE

 Selerowe puree z orzechami (250kcal):
• 1/2 korzenia selera 200g
• 2 łyżki sera ricotta 40g
• 6 orzechów włoskich 24g
Ugotuj korzeń selera, zblenduj go z ricottą, dopraw pieprzem i kminkiem. Podawaj posypane orzechami.

 Pomarańcza z cynamonową ricottą (250kcal):
• 1 pomarańcza 230g
• 2 łyżki ricotty 40g
• 1 łyżka miodu 24g
• 1 łyżeczka cynamonu 4g
Ricottę wymieszaj z miodem i cynamonem, podawaj z kawałkami pomarańczy.

Serek wiejski z nasionami (250kcal):
• 1/2 opakowania serka wiejskiego 100g
• 1 kromka chleba żytniego razowego 35g
• 1 łyżeczka nasion słonecznika 5g
• 1 łyżeczka pestek dyni 10g
Serek wymieszaj z dynią i słonecznikiem, podawaj z chlebem.






Gruszka i granat z pistacjami (250kcal):
• 1 gruszka 130g
• 2 łyżki pestek granatu 20g
• 2 łyżki jogurtu 40g
• 1 łyżeczka miodu 12g
• 1 łyżka pistacji bez soli i łupinek 15g
Jogurt zmieszaj z miodem, posyp orzechami i pestkami granatu. Podawaj z gruszką.

Witaminkowa sałatka (220kcal):
• pół pomarańcza
• pół grejpfruta czerwonego
• 2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
• ćwierć jabłka
• 2 łyżki płatków owsianych górskich
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• szczypta cynamonu
Owoce pokrój w cząstki, wymieszaj z jogurtem naturalnym i jagodami. Posyp płatkami i przypraw cynamonem.







źródło: google.com , fb.com/chodakowskaewa,   hpba.pl

Komentarze