Dni oczyszczania ogarnizmu

Dzień, który należy tylko do Ciebie!

Zdarza się, że po stresującym okresie, zimie, wakacjach przybieramy kilka kilogramów. Czasem, w trakcie odchudzania, dopada nas zastój w utracie wagi. Albo nie lubimy (lub nie mamy czasu, możliwości) ingerować w swój jadłospis, który wydaje nam się rozsądny, ale nie pomaga stracić na wadze. W takich momentach dobrze jest zrobić sobie dzień (lub dni) oczyszczania ogranizmu. Można raz na tydzień (raz na miesiąc, raz na porę roku) jeść potrawy, które oczyszczają organizm. Ważne jest, aby ten dzień był dla nas przyjemny. Możemy wtedy czytać, leniuchować, oglądać "Przyjaciół", lub robić cokolwiek, co lubimy.



DZIEŃ SOKÓW OWOCOWYCH I WARZYWNYCH

W tym dniu należy po prostu odpoczywać. Unikaj wszelkiego fizycznego i psychicznego wysiłku, ponieważ tego dnia nie będziesz nic jeść. Możesz natomiast wypić dowolną ilość wody mineralnej oraz 1 litr soku owocowego albo warzywnego. Najlepiej pić sok w niewielkich ilościach kilka razy w ciągu dnia:

*5 razy 200ml niesłodzonego soku owocowego albo warzywnego lub
*5 razy 200ml świeżego soku marchwiowo-jabłkowego lub
*5 razy 200ml świeżego soku pomarańczowego lub
*5 razy 200ml świeżego soku jabłkowo-selerowego lub
*5 razy 200ml świeżego soku pomidorowego.

Za każdym razem przygotuj świeży sok. Nie rób soku na zapas, bo straci on większość witamin.





DZIEŃ OWOCOWY 

Tego dnia możesz wypić dowolną ilość wody mineralnej. Do tego możesz zjeść przez cały dzień 1,5 - 2 kg surowych lub duszonych świeżych owoców (z wyjątkiej bananów i awokado)






DZIEŃ RYŻOWY

Tego dnia możesz wypić dowolną ilość wody mineralnej i zjeść łącznie 250g niełuskanego, gotowanego ryżu. Podziel ryż na porcje. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego kawałki duszonego jabłka lub cynamon.





Następnego dnia, pamiętaj aby odżywiać się lekkostrawnie. Poniżej przykładowy jadłospis na dzień po dniu oczyszczania.

ŚNIADANIE : Jogurt ananasowy
125ml chudego jogurtu
2 plastry świeżego ananasa w kostkach
2 łyżki razowych płatków owsianych

DRUGIE ŚNIADANIE: 2 owoce kiwi

OBIAD: Zapiekane szparagi
1 łyżka soku z cytryny
sól
250g szparagów
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 jajka
1-2 łyżek tartego chudego żółtego sera
pieprz

1. Zagotowaćwodę z cytryną i solą
2. Obrać szparagi, wrzucić je do wrzącej wody i gotować 15 - 20 minut
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 220. Wymieszać śmietanę, jajko, starty ser. Przyprawić pieprzem
4. Wyjąć szparagi z wody, włożyć je do żaroodpornego naczynia. Rozłożyć na wierzchu masę śmietanową. Piec ok.10 minut

PODWIECZOREK: Kanapka ze szczypiorkiem
1/2 penoziarnistej bułeczki
2 łyżeczki świeżego twarogu
1 łyżka posiekanego szczypiorku

KOLACJA: Zupa z soczewicy
60g soczewicy
1 dymka
1 łyżeczka oliwy
1/2 l wywaru warzywnego
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


1. Wsypac soczewicęna sito, spłukać ją pod gorącą bieżącą wodą. Dymkę oczyścić, drobno pokroić.
2. Zeszklić posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Dodać soczewicę i wywar warzywny. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i solą.
3. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można podawać z pełnoziarnistym pieczywem.


Komentarze