wtorek, 27 czerwca 2017

Zupa-krem pomidorowo-paprykowa oraz chipsy z jarmużu

Super pomysł na szybki obiad. Ze względu na użyte przyprawy potrawa jest odgrzybiająca, a chipsy z jarmużu pomagają odkwasić organizm. Dodatkowo potrawa nie zawiera laktozy i glutenu.




SKŁADNIKI
Zupa:
- 3-4 czerwone papryki
- 4 dojrzałe świeże pomidory (nie z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub 3-4 gałązki świeżego
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
- olej kokosowy

Chipsy:
- 2 szklanki jarmużu
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 utartego ząbku czosnku lub 1/3 łyżeczki suszonego
- przyprawy do smaku: oregano, tymianek, bazylia - według uznania

PRZYGOTOWANIE
1. Papryki oraz pomidory obrać ze skórki. Aby było łatwiej papryki można piec w piekarniku (190* przez ok.25minut) a pomidory zalać wrzątkiem.
2.  W garnku rozpuścić olej kokosowy.
3. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, tymianek, kurkumę - smażyć 2 minuty stale mieszając
4. Dołożyć pieczoną paprykę, posiekany czosnek, pomidory - gotować kilka minut.
5. Zalać wrzątkiem (ilość zależy od tego, jak gęstą zupę chcecie uzyskać).
6. Doprawić solą
7. Gotować przez ok. 15 minut i zmiksować na gładki krem.

8. Podziel jarmuż na mniejsze kawałki, usuń twarde łodygi.
9. Do miski wlej oliwę, sok z cytryny, sól, czosnek i przyprawy. Dodaj jarmuż i wymieszaj dokładnie.
10. Po kilku minutach przełóż jarmuż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w temp.160*C przez ok 10 minut.



Smacznego! :)


KUCHNIA BEZGLUTENOWA / OBIAD BEZGLUTENOWY / PRZEPISY BEZ LAKTOZY / OBIAD BEZ LAKTOZY / BEZ GLUTENU / POTRAWA ODGRZYBIAJĄCA / POTRAWA ODKWASZAJĄCA / ZAKWASZONY ORGANIZM / GRZYBY I PASOŻYTY W ORGANIZMIE / PH CIAŁA / CANDIDA / KANDYDOZA / DIETA PRZECIWZAPALNA

Przepis zainspirowany książką Marka Zaremby "Leczenie Dietą"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za wpis! :)