Wegańskie pancakes bez glutenu | Bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek, wegańskie, wegetariańskie placuszki | Vegan & gluten free |

Najprostszy przepis świata na najpyszniejsze pancakesy :) Są bez glutenu, bez nabiału, bez jajek - wegetariańskie i beztłuszczowe. Przygotowanie to raptem kilka minut + czas pieczenia.






CZAS PRZYGOTOWYWANIA:  3 minuty + czas pieczenia
TRUDNOŚĆ: bardzo łatwe

LISTA SKŁADNIKÓW:

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
1 banan
1/3 łyżeczka soli
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Wlewamy około 1/3 szklanki na patelnię (ja użyłam miarki o takiej pojemności). Pieczemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu jeśli mamy powłokę nieprzywierającą. Pieczemy na średniej mocy kuchenki (indukcja 8-10/14) do czasu aż pojawią się bąbelki na powierzchni. Przerwacamy i pieczemy jeszcze kilkanaście sekund i gotowe! :)

Można podawać z dżemem, konfiturą, miodem lub cukrem albo solo <3


Filmik na youtube


Komentarze